Skötsel av din garageport

Grått hus med dubbla garageportar och en gammal bil parkerad utanför

Går du och funderar på att byta eller skaffa en ny garageport? Det finns mycket man behöver tänka på och känna till för din garageport ska hålla och fungera optimalt i många år dock inbär det också lite Skötsel av din garageport. Med hjälp av experten Marvin (jobbat med garageportar i över 10 år) kommer vi hjälpa dig fram med dom rätta råden för just dig.

Vad gör jag rent garageporten med och hur ofta bör jag göra det?

Enklast är tänkta att du ska behandla din garageport som din bil lack, Börja med att skölj av det grova smutsen med vattenslang. Ta sedan fram en hink med ljummet vatten, biltvätt svamp och lite bilschampo. Använd rikligt med vatten med svampen och tvätta porten mjukt med svampen. Efter ska porten sköljas med vattenslangen igen och eventuellt torkas med en torr trasa.

Om du bor nära saltvatten (västkusten) bör du tvätta porten 2ggr på år annars är 1ggr tillräckligt. Själv brukar jag tvätta min garageport i slutet av Maj så man får bort allt pollen och gör den fin innan sommaren.

Flygrost och känsliga färger

Vad är flygrost? det är järnhaltig stoft eller partiklar som flyger runt i luften oftas kommer dessa från trafikerade vägar. Stoftet sätter sig på garageporten och bildar små rostprickar. För att skydda din port går det utmärkt att använda bilvax i som ett förebyggande för flygrost samt annan smuts. OBS använd inte rostborttagning då detta kan skada lacken på din garageport.

Mättade färger så som exempelvis Svart och Röd behöver man vara lite extra noga med.

Dessa färger är känsliga för blekning och kritning det beror mycket hur utsatt din garageport är för solen. Ett rakt söderläge bör man kanske överväga en ljusare port för att undvika det. Du kan använda bilvax för att den ska hålla längre eller liknande typer av lackbehandlingar.

Skötsel av din garageport efter ytstruktur

Finns 2 typer av ytor släta eller strukturerade båda ytorna är lika slitstarka dock kan repor synas lättare på släta ytor i jämförelse med strukturerade. Riktlinjer som är bra att gå på är att vara lite extra försiktig med svampen när du tvättar en slät yta och gno inte. Missfärgningar syns också lite mera på släta ytor.

Vill man ha en port som är riktigt tålig och står sig i färg är det bästa valet rent tekniskt en strukturerad exempelvis Woodgrain med färgen Vit ral 9016 sedan finns det andra aspekten design/stil om det passar för just ditt garage. Vi erbjuder många varianter och behöver du hjälp kan du alltid kontakta oss.

Gult trähus med vit garageport
Ta hand om din gargeport

This post by Sunus i Östergötland AB is licensed under CC BY-NC-ND 4.0