Köpguide garageport

Stort brunt/rött hus med dubbla garageportar

Inte så lätt att köpa ny garageport, du ställs inför många olika val, i denna Köpguide garageport vill vi hjälpa dig en bit på vägen genom att beskriva olika valmöjligheter och viktiga att tänka på inför ditt portköp. En bra garageport med bästa kvalité håller i många år framöver, därför kan det vara bra att tänka igenom ditt köp noga innan beslut fattas. Marknaden erbjuder många olika typer av garageportar Exempelvis, takskjutportar, rullportar och vipportar. Den mest valda porttypen i Sverige är takskjutporten, därför väljer vi att i denna guide fokusera just på denna porttyp.

Vilken garageport ska man välja?

Börja med att ställa dig frågan – Hur kommer jag använda mitt garage? Är det endast för att parkera bilen i? Eller är det ren förvaring/förråd? Kanske både och? Är det till och med så att du använder garaget som en boyta? Dessa grundfrågor avgör vilken port och i vilket utförande som passar bäst för just dig!

Isolerad eller oisolerad port?

 • Oisolerad port för kallgarage – där inget krav på uppvärmning finns
 • Isolerad 40 mm – Standardporten för varmgarage
 • Isolerad 60 mm – För garage med höga krav på värmekomfort

Portens storlek?

Hos flera leverantörer kan du välja bland ett stort antal standardstorlekar eller skräddarsy din egen ports storlek. En bredare port skapar förutsättningar för en enklare och smidigare passage in och ut ur garaget även om bilen står parkerad där. Även portens höjd är viktig att tänka på, där spelar t.ex. takbox och bilens höjd in i planeringen.

Vilket utseende ska porten ha?

 • Portens ytstruktur – här erbjuds hos flertalet leverantörer allt från slittålig trästruktur till slät design.
 • Utseende – profil eller kassett? Vanligtvis erbjuds takskjutportar i profil- eller i kassett utförande. Takskjutporten består av ett antal liggande paneler och hos flera leverantörer kan du välja att få dessa paneler i olika höjder. Dessa olika panel höjder benämns som profiler. Ytterligare ett utförande på garageporten är kassett utförandet där portens sektioner består av spegelmönster.
 • Färgval – matcha med husets övriga färger eller sticka ut? Flertalet leverantörer ger dig möjligheten att välja bland en mängd olika kulörer och dekorer.
 • Design – Design Motiv med tillhörande rostfria detaljer, fönster i olika utföranden eller kanske en gångdörr i porten? Valmöjligheterna är många!

Motordriven eller manuell garageport?

 • En manuell port manövreras med handtag och låses med nyckel. Ett bra alternativ där det saknas ström i garaget.
 • En motordriven port öppnas smidigt och enkelt med handsändare eller t.ex. med ett kodlås. En port med motordrift förblir låst när porten är stängd och får ett extra skydd mot uppbrytning. Tänk på att en motordriven port i ett garage utan annan ingång än via porten kräver en utvändig frikoppling.

Tillbehör till garageporten?

 • Fjärrkontroll – Styr porten enkelt med fjärrkontrollen från t.ex. bilen.
 • Kodlås – Ett smidigt tillbehör då fjärrkontrollen inte finns i närheten. Monteras förslagsvis bredvid porten.
 • Smarta hem – Styr din port med en APP via WiFi över internet.
 • Ventilation – Upplever du att ventilationen i garaget inte är tillräckligt, eller vill du minska risken för fuktskador? Hos Wisniowski kan porten kompletteras med ventilationsgaller som både är justerbart och med inbyggt insektsnät.
Köpguide garageport

Montera garageporten själv eller anlita montör?

 • Om du är allmänt händig kan du montera garageporten själv, till Wisniowskis portar följer det bra installationsmanualer och du kan alltid kontakta staging-sunus.kinsta.cloud för support.

Slutligen – ta hand om din port 

En garageport som håller länge – för att du ska ha en snygg och säker garageport under många år framöver bör du ta hand om och underhålla den på rätt sätt. Ditt garage liv slutar inte vid färdigmonterad port – det är då det börjar! Stort lycka till!

This post by Sunus i Östergötland AB is licensed under CC BY-NC-ND 4.0