En gammal garageport med säkerhetsrisker

Garageport har rasat samman på ett äldre hus

Funderar du på att byta ut din gammal garageport med säkerhetsrisker som varken ser bra ut eller känns säker längre, då är det en bra idé att byta port, du får inte bara en snygg design, dessutom får en garageport som uppfyller dom stränga krav som regleras via EU-direktiv.

Godkända portar

Wisniowski garageportar är samtliga godkända i enlighet med EU maskindirektivet, byggproduktförordningen och CE-märkning. En vanlig modell av äldre port en så kallad Vipport med dragfjäder, har du en sådan port bör vara extra vaksam, det har hänt allvarliga olyckor med dragfjädern som spänns kraftigt när porten är stängd, vilket i värsta fall kan innebära att den brister med personskador som följd, ett tips är att dra en stålvajer genom fjädern och skruvar fast på ändarna i trästommen, så fjädern inte kan flyga iväg om den brister, du har även ökad klämrisk på en gammal garageport jämför med en ny port.

En gammal port är oftast även mycket tyngre och installerade utan motor, vilken skapar en risk för att porten kan ramla ner. En ny port med motor ger högre säkerhet och en mer kontrollerad port rörelse. En gammal port utan motor kan också blåsa igen eller falla okontrollerat om man har otur. 

Inbrottssäkerhet en stor vinst mot en gammal garageport med säkerhetsrisker

Förutom funktionssäkerheten kan även inbrotts säkerheten vara sämre på äldre portar. Utvecklingen går framåt och portarna blir allt mer inbrottssäkra. En takskjutport med motor från leverantören Wisniowski har både en uppskjutning spärr som försvårar uppbrytning och ett extra säkerhets kit för ytterligare

inbrottsskydd som tillval. 

Isolering 

Förutom inbrotts säkerheten och funktionssäkerheten är oftast ventilation och värmeisolering sämre hos äldre portar. Modernare portar har en god värmeisolering och tillbehör som förenklar en god ventilation, vilken både skyddar bilen och annat du förvarar i garaget. Dessutom sparar du energi genom att installera en ny isolerad garageport. Något som talar för att inte vänta för länge med att byta ut den gamla porten är också att om porten blir väldigt rostig blir det svårare att montera ner den, infästningsskruvar m.m. kan har rostat ihop. Vänta inte tills den gamla porten blir ett problem, byt till en ny port och upptäck alla fördelarna! 

Är du intresserad av att byta port? Kontakta oss på garageportcenter så hjälper vi dig.

This post by Sunus i Östergötland AB is licensed under CC BY-NC-ND 4.0