Förbered garaget för vintern 2022

Att alltid ha en isskrapa och snöborste i bilen under årets kallare månader är vi många som har. Men kanske inte så mycket Förbered garaget för vintern, skulle det inte vara skönt att köra in bilen i garaget och slippa att skrapa rutan i vinterkylan.

Att alltid ha en isskrapa och snöborste i bilen under årets kallare månader är vi många som har. Men kanske inte så mycket som förbered garaget för vintern, skulle det inte vara skönt att köra in bilen i garaget och slippa att skrapa rutan i vinterkylan.

Förbered garaget

Fuktigheten i garaget är det som är det mesta viktiga att hålla i check, du kanske redan har läs om hur viktigt med ventilation i garage Ska du ha det uppvärmt så kan du inte helt stänga av ventilationen, men den kanske går givetvis att justera. En värmefläkt på ca 2kW men en temperatur vakt som gör att fläkten startar och håller runt 12grader tillsammans med en avfuktare som är inställd mellan 40-50% fuktighet.

Med detta kommer du ha ett riktigt fint garage även på vinter och kör in med hela bilen full med snö och slask, kör in bilen i garaget på kvällen och kom ut i garaget på morgonen med all snö och slask. Som en annan fördel med detta är att rost påverkan på bilen och andra verktyg i garaget kommer att minimeras.

Tips för bilen om du inte kan parkera i garaget

Laga stenskott innan minusgrader

När det blir kallt ute kan ett litet stenskott på rutan leda till en stor spricka. på grund av att värme skillnaden på framrutan ändras snabbt. Se därför till att hinna laga det före de första minusgraderna för att vara på den säkra sidan.

Kyla minskar trycket

Kylan minskar trycket i däcken. Om trycket är 2 bar i 20 grader visas trycket 1,8 bar om det är nollgradigt, enligt en däcktillverkaren Michelin. För att kompensera bör du därför lägga på 0,2 bar extra på fordonstillverkarens rekommendation om du fyller på luft inomhus exempelvis däckverkstad eller i garaget hemma. Är du däremot utomhus exempelvis på bensinmacken när det är kallt behöver du bara följa rekommendationerna.

Kontrollera vätskor!

Behöver du fylla på kylarvätskan inför vintern? Kolla också frostskyddet med en glykolprovare och fyll på vid behov. Glöm heller inte att kolla så att anti-kylarvätskan, som ser till att motorn inte fryser även de kallaste dagarna, fungerar som den ska.

Spolarvätskan om du inte redan har nära tomt i tanken och behöver fylla på hela med ordentligt frostskadad spolarvätska. Går det bra att hälla i konsentrat direkt ner i behållaren.

Håll rutorna fria

Saknar du inbyggd motorvärmare eller möjlighet att parkera bilen i ett uppvärmt garage, då är sannolikheten stor att du behöver skrapa och borsta av bilen innan du kör iväg. Se därför till att alltid ha både isskrapa och en mjuk borste redo i bilen.

Skapa ett vinterkit för bilen

Sist men inte minst så finns det några saker som kan vara riktigt hjälpsamma att ha med sig i bilen under vintern, ett kit med bra-att-ha-saker. För bekvämligheten men framför allt för säkerhetens skull.

  • Isskrapa & mjuk borste
  • Extradunk med frosttålig spolarvätska
  • Låsspray (om du har en bil med vanliga lås)
  • Varm filt
  • Ficklampa
  • Startkabel

This post by Sunus i Östergötland AB is licensed under CC BY-NC-ND 4.0